Köpa hemsida av en webbutvecklare - Webbutvecklare i Göteborg

Köpa hemsidaKöpa hemsida av en webbutvecklare

Denna artikel skrevs den 23 november, 2013 under Webbutveckling. Skriven av:

Beroende på vilken webbutvecklare eller webbyrå du bestämmer dig för att anlita när du ska köpa hemsida så kan arbetssättet skilja sig åt något. I detta inlägg tänker jag förklara hur det oftast ser ut när jag bygger hemsidor åt kunder och jag kommer också ge tips på vad som kan vara bra att tänka på när man ska anlita en webbutvecklare.

Förstudie

Under förstudien så handlar det om att samla information från beställaren och att sätta sig in i hur han/hon tänker. Genom att se exempel på sidor som beställaren tycker är snygga och bra så kan jag enklare förstå vilken inriktning man ska ha på sidan. Under detta skede väljer vi också vilka sökord för sökmotoroptimeringen vi ska satsa på. Jag försöker få en klar bild över vilka undersidor som ska finnas på webbplatsen och bollar lite idéer med beställaren. I detta skede är det inte säkert att beställaren accepterat någon offert än.

 

Uppstart

När offerten är accepterad så börjar jag bygga på ett skal som har som funktion att visa vilken design och struktur den färdiga sidan kommer ha. Det kommer bara vara ett skal, så de riktiga bilderna och texterna kommer inte finnas med här. Det kommer också saknas vissa designelement som ger sidan det där lilla extra. Under detta skede kommer jag behöva få skickat eventuell befintlig logo, befintliga bilder samt grafisk profil om någon sådan finns. Jag kommer också föreslå olika typer av funktionalitet som jag anser skulle passa in på sidan, länkar till sociala medier os.v. När detta skede är klart så kommer både jag och beställaren vara på banan och ha samma mål.

 

Utveckling

Under utvecklingsfasen kommer jag löpande få bilder och texter skickade till mig. Oftast är det beställaren som står för dessa delar men det finns så klart undantag. Här är det väldigt viktigt med god kommunikation och jag kommer löpande presentera hur utvecklingen går och hur sidan tar form. Här är det viktigt att beställaren säger vad han/hon tycker är bra och dåligt samt att jag som webbutvecklare bidrar med min expertis och berättar vad som är best practice om det skulle uppstå tveksamheter.

 

Publicering

Publiceringen innebär att jag lanserar sidan live på ett av mina webbhotell. I vissa fall har beställaren redan ett webbhotell och då kan jag även publicera sidan externt. Här konfigurerar jag också upp mailadresser och andra eventuella kringfunktioner. När alla är nöjda så skickas faktura.

 

Drift & Underhåll

Oftast avtalas det att jag även sköter driften och underhållet av sidorna. Detta innebär att jag alltid ser till att underliggande programvara har nya versioner uppdaterade mot säkerhetsbrister och liknande. Det innebär också att jag bistår med diskutrymme för att lagra hemsidan och eventuella mail.

 

Att tänka på när du ska köpa hemsida

När du ska köpa hemsida finns en del saker som kan vara bra att hålla i bakhuvudet.

  • Har webbutvecklaren några referenser att visa upp?
  • Vilken prismodell gäller? Månadsavgifter eller ett fast pris?
  • Välj en webbutvecklare som utvecklar i ett system med framtidsutsikter. Då undviker du att behöva betala för dyra uppgraderingar i framtiden.
  • Skriv avtal med webbutvecklaren innan du köper hemsidan.
  • Verkar webbutvecklaren kunnig? Kommer du kunna få hjälp även i framtiden när du vill vidareutveckla din hemsida?
  • Erbjuds det någon sökmotoroptimering som gör att internetanvändare kommer hitta din hemsida?

Att köpa hemsida kräver som ni ser lite eftertanke och ni kommer definitivt tjäna på att tänka igenom dessa saker innan ni genomför ert köp. 

Besök gärna min företagssida Websoluto.se och läs mer om de tjänster jag erbjuder.

  • Facebook