Professionell hemsida 2014 - Webbutvecklare i Göteborg

Professionell hemsidaProfessionell hemsida 2014

Denna artikel skrevs den 9 november, 2013 under Webbutveckling. Skriven av:

Jag vet att jag är lite tidig med att skriva professionell hemsida 2014, men med detta inlägg tänker jag också blicka framåt och försöka förutspå vilken riktning webbutvecklingen kommer ta under 2014. Vi börjar först med att försöka reda ut vilka ingredienser som krävs i en hemsida för att den ska klassas som en professionell hemsida. Det finns inget regelverk för hur man bedömer hur professionell en hemsida är så detta är bara mina egna tankar kring ämnet.

Målet

När man bygger en hemsida är det väldigt viktigt att först bestämma sig för följande saker.

  • Vem hemsidan riktar sig mot.
  • Vad man vill att besökarna ska göra på sidan.

Dessa delar är vad man utgår ifrån när man går vidare med webbutvecklingen och alla punkter nedan bygger egentligen på hur man tänkt här. Det kan finnas olika saker man vill att en besökare ska göra på en hemsida. Ibland kan målet vara att sälja en vara och ibland kan det vara att besökaren ska kontakta innehavaren av sidan via ett kontaktformulär. Ett annat vanligt mål är att besökaren ska anmäla sig till ett nyhetsbrev. Det gäller att underlätta för besökaren så att inget går fel på vägen mot målet. Att en besökare genomför det som är målet för sidan benämns ofta som att besökaren konverterar.

En professionell hemsida måste ha ett (eller flera) mål och vägen mot målet måste vara genomtänkt.

Webbdesignen

Webbdesign är bara en del i utvecklingen av en hemsida. Många blandar ofta ihop orden webbutveckling och webbdesign samt webbutvecklare och webbdesigner, men detta är en helt annan historia. När man jobbar med webbdesignen så bör man skapa designen utifrån vilken målgrupp sidan riktar sig mot. Vissa färger, typsnitt och teckenstorlekar passar bättre till en målgrupp medan en annan målgrupp inte alls skulle uppskatta samma stil. Här krävs erfarenhet för att veta vilken känsla en webbdesign förmedlar.

På senare år har surfandet via mobiltelefoner och surfplattor ökat väldigt. Detta har medfört svårigheter för webbutvecklare och webbdesigners, och ett nytt begrepp har uppkommit – responsiv webbdesign. Detta kallas också att mobilanpassa en hemsida och fungerar på så vis att storleken på texter, bilder och andra fält ändras beroende på hur stor skärm du har. Där ljög jag faktiskt lite för det är hur många pixlar du har i din skärm som styr vilken storlek hemsidan ska ha. En mobilanpassad hemsida kan också göra om vissa komponenter på en hemsida till helt andra när man tittar på den i telefonen. Ett exempel på detta är en huvudmeny som oftast ligger högst upp på sidan med alla menyval jämte varandra. Denna meny kan t.ex. se ut som en rullgardinsmeny när man ser på sidan via sin mobiltelefon eftersom den typen av meny lämpar sig mycket bättre för en enhet som inte är så bred.

Ska man bygga en professionell hemsida idag så bör den vara mobilanpassad. Detta var viktigt 2012, ännu viktigare 2013 och kommer inte bli mindre viktigt 2014. Jag vet, denna sida är inte mobilanpassad och kan därför inte räknas som en professionell hemsida.

Mobilanpassad hemsida

Strukturen och språket

En väl organiserad struktur på en hemsida är väldigt viktigt för att se till att det är så stor chans som möjligt att besökaren konverterar. Genom att veta vilken målgrupp man har så kan man anpassa språket efter just den typen av besökare. En menystruktur behöver sällan vara djup och vad man vill åtstadkomma är att ha så få klick som möjligt från start till målet. En webbutvecklare och webbdesigner som utvecklar professionella hemsidor vet hur en som surfar på internet beter sig och vet därför att man måste vara tydlig med det som man vill att besökaren ska få upp ögonen för först.

En professionell hemsida 2014 har en väl genomtänkt struktur där man hellre bygger platt än på djupet. Man bör också ha tänkt igenom språket som används på hemsidan.

Koden och systemet sidan bygger på

Ofta bygger webbutvecklare och webbdesigners sina hemsidor baserade på olika CMS-verktyg som WordPress, Joomla och Drupal. Dessa så kallade publiceringsverktyg har sina olika fördelar och nackdelar. En webbutvecklare med mycket erfarenhet kan avgöra vilket system som lämpar sig bäst för varje projekt. Det finns lägen då man har extrema krav på korta laddtider för en hemsida och då kan det vara lämpligt att bygga upp en hemsida från grunden.

För att en hemsida ska få klassas som professionell år 2014 så tycker jag man ska kunna kräva att den är baserad på bästa möjliga verktyg för just den hemsidan. Man bör också ställa krav på prestanda och se till att sidan inte tar lång tid att ladda. Även om man använder ett publiceringsverktyg så kan man påverka laddtiderna avseevärt genom att använda sig av olika cachelösningar.

Sociala medier

Ingen kan ha missat den enorma genomslagskraften från sociala medier under det senaste decenniet. Det räcker inte med att ha en professionell hemsida idag utan man måste även ha sidor på de stora sociala medierna för att verkligen synas på nätet. Genom att skapa upp sidor på Facebook, Twitter, LinkedIn och Google+ så har man kommit en god bit på vägen. Dessa sidor är dock inte bättre än sitt innehåll så man måste vara beredd på att publicera material på dessa sidor regelbundet. Man bör också se till att sidorna är integrerade med hemsidan för bästa resultat.

Sökmotoroptimering

För att besökare ska hitta till din hemsida så bör man ha anpassat sidan för sökmotorerna. När man letar efter saker på nätet idag så utgår man nästan alltid från en sökmotor. I Sverige är Google den överlägset mest populära, så det är den man bör fokusera mest på när man sökmotoroptimerar sin sida. God sökmotoroptimering kräver regelbundet arbete och mycket tid. Det handlar dels om att se till att sidan är byggd enligt de standarder som finns och på ett sätt som sökmotorerna uppskattar. Det handlar också om att bygga inlänkar till hemsidan från andra relevanta sidor på nätet vilket kan ta nog så mycket tid. När man anlitar ett företag för sökmotoroptimering så ska man vara försiktig så inte företaget använder tvivelaktiga metoder för att skaffa inlänkar. Görs detta på fel sätt så kan man bli straffad av sökmotorerna och istället för att hamna i topp så kan man tappa massa placeringar i sökresultaten.

 

Hör gärna av dig om du är nyfiken på vad jag kan göra för dig och ditt företag.


 

Besök gärna min företagssida Websoluto.se och läs mer om de tjänster jag erbjuder.

  • Facebook